Hans van der Maas

HansvanderMaas

 

 

Hans van der Maas (1960) studeerde accordeon bij Miny Dekkers aan het Rotterdams Conservatorium en volgde na en tijdens zijn studie diverse workshops en masterclasses, onder andere bij de Deense accordeonpionier Mogens Ellegaard. Als addendum studeerde hij ensembleleiding (arrangeren, componeren en dirigeren) bij componist Bernard van Beurden.

Naast accordeon studeerde Hans van der Maas orkestdirectie bij Arie van Beek en Heinz Friesen, eveneens aan het Rotterdams Conservatorium. Hij gaf een vervolg aan deze studie bij Lev Markiz in Den Haag en volgde diverse masterclasses, onder andere bij Julius Kalmar in Wenen. Van der Maas is tevens musicoloog. Hij studeerde af op een onderwerp over de ontwikkeling van de vroege Weense symfonie, aan de Rijksuniversiteit te Utrecht.

Hans van der Maas was in het voormalige Koorenhuis in Den Haag onder meer hoofd van de muziekafdeling en manager van een tweede vestiging in het stadsdeel Escamp. Daarna werkte hij CultuurSchakel in Den Haag.

Als accordeonist heeft Hans ervaring in allerlei stijlen en genres. De diversiteit en de ongekende klankkleurmogelijkheden van het accordeon sluiten precies aan bij de brede belangstelling van Van der Maas. Op dit moment is hij bandleider van het trio Kairos (accordeon, synthesizer, contrabas) en speelt hij samen in diverse andere samenstellingen. Ook treedt hij op als solist met moderne elektronische middelen. Tot 2018 speelde hij in de formatie Tango Extremo, waarmee behalve in heel Nederland, tournees zijn gemaakt in Zuid Korea, Mexico, Argentiniƫ, China, Rusland en meer.

Recent richt hij zich meer op jazz, dankzij coaching van Rob van Bavel, Alex Milo, Ab Schaap en de Italiaanse jazz-accordeonist Renzo Ruggieri.